Menú Cerrar

Demanaran al Parlament que insti a fer públiques les notes simples dels registres de la propietat de les immatriculacions

Unió de Pagesos, L’Associació de Micropobles de Catalunya, que aplega 230 municipis, i el Consell Comarcal del Solsonès, demanaran dijous en compareixença a la Comissió de Justícia del Parlament que aquest insti al Govern a reclamar al Ministeri de Justícia o al Col·legi de Registradors de Catalunya els registres de la propietat de totes les immatriculacions de l’Església Catòlica. També demanaran que el Parlament insti al Govern de la Generalitat a reclamar a l’Estat la nul·litat de totes les immatriculacions realitzades per la jerarquia catòlica des de l’entrada en vigor de la Constitució Espanyola.

uniopagesos.cat / 19-09-2023

Joan Casajoana, responsable d’immatriculacions d’Unió de Pagesos a la seu de la Fundació Ferrer i Guàrdia

Unió de Pagesos, l’Associació de Micropobles de Catalunya, i el Consell Comarcal del Solsonès, presentaran en aquest sentit a la Comissió de Justícia aquest dijous una proposta de resolució amb dues propostes d’acord perquè el Parlament impulsi la fi de l’apropiació indeguda, per part de l’Església, de béns que en molts de casos són de domini públic.

Així, en primer lloc, aquestes entitats impulsen un acord de resolució sobre les notes simples amb l’objectiu que el Parlament insti al Govern a què demani al Ministeri de Justícia o al Degà del Collegi de Registradors de Catalunya que, en el termini improrrogable de tres mesos, traslladi a a la cambra catalana les notes simples dels registres de la propietat de totes les immatriculacions realitzades per l’Església anteriors al 2015 en qualsevol de les seves denominacions, a l’empara de la Llei Hipotecaria de 1946 i el Reglament Hipotecari de 1947 i a traves de la llei Hipotecaria 8 de febrer de 1861 corresponents a tres períodes: 1998-2015, 1947-1998 i anteriors a 1947.

Cal recordar que el Govern va fer públic el 2020 un llistat on constava que, a Catalunya, l’Església Catòlica havia inscrit 3.722 immobles al seu nom sense aportar cap títol que n’acredités la propietat. Ara bé, aquestes dades poden ser superiors perquè cada registre del llistat pot contenir més d’un bé, cosa que detallen les notes simples. Els llistats publicats per als governs autonòmics i central oculten la realitat de les immatriculacions, perquè els registradors treballen amb finques registrals que són agrupacions de diversos béns (església, casa rectoral, cementiri, etc.).

En segon lloc, les entitats esmentades, proposen un acord de resolució per cancel·lar les immatriculacions. Això és que el Parlament insti a la Generalitat que insti al Govern l’Estat a la cancellació per nullitat inesmenable de tots els assentaments realitzats per la jerarquia catòlica almenys des de l’entrada en vigor de la Constitució espanyola del 1978.

Aquestes entitats apunten que el fet que el Govern de l’Estat no hagi actuat davant la immatriculació illegal de la majoria de patrimonis històrics i culturals dels pobles i ciutats de Catalunya i més de 100.000 béns a tot l’Estat Espanyol, a través de certificats eclesiàstics sense passar per notaries i ni tenir cap títol de propietat, suposa un indult a l’espoli perpetrat per la jerarquia de l’Església Catòlica. El compromís del programa de Govern era fer modificacions legislatives per revertir les immatriculacions de l’Església.

Hola, 👋
Encantados de conocerte.

Registra tu dirección de correo electrónico para recibir quincenalmente, en tu bandeja de entrada, nuestro Boletín con las Novedades de la página de RECUPERANDO

¡No hacemos spam! Lee nuestra política de privacidad para obtener más información.

Publicado en Cataluña